Dry Needling

Wat is Dry Needling?

Collega Wouter had hierover een babbel met Ann Reymen voor MNM. (Bron: VRT Januari 2021)

Dry Needling is een behandelmethode waarbij er met dunne naalden in de spieren geprikt wordt. Het doel is om daardoor spanning in die spier of pijn in de spier of zelfs op andere plaatsen weg te nemen.

Die spanning komt er meestal door een overbelasting. Dat kan ofwel door echt een zware trainingsprikkel maar ook evengoed door lang onafgebroken aan een bureau te zitten. Dat lijkt op zich geen zware belasting, en eigenlijk is het dat fysiek ook niet, maar de nekspieren moeten wel werken om je hoofd op de plaats te houden waar het staat. We vermoeden dat ze daarvoor constant dezelfde vezels in de spier gaan gebruiken als eerste en dus die geraken verzuurd zoals je benen verzuurd geraken bij sporten. Het kan ook komen door een direct trauma. Vallen op je schouder bij het skiën kan een kneuzing in de spier geven, waardoor er eigenlijk lokale spanningspunten ontstaan.

Is dit dan zoals accupunctuur? Neen, het zijn dezelfde of vergelijkbare naalden, maar de insteek is anders. Accupunctuur werkt vanuit energetische banen en meridianen. Bij dry needling wordt er eerder gewerkt rechtstreeks op de spieren.

Wat is een triggerpunt?

Er is heel wat discussie of dit eigenlijk wel bestaat en of we het zelfs kunnen voelen. Nu vaak merken we wel dat patiënten een specifieke plaats in de spier kunnen aanduiden die de last geeft. Een triggerpunt is zo een lokale spanning van enkele spiervezels in een spier. Het is als een kramp, maar dan op klein niveau. Je kan de spier dus vaak nog wel gebruiken, maar het is wat minder aangenaam of met minder kracht. Bezie het als de tuinslang die je in de lente voor het eerst weer uit de garage haalt. Vaak zit daar dan wel een knik in. Er gaat nog altijd water doorkomen, maar het zou ideaal zijn als die knoop eruit is.

Uitstralingspijn: Belangrijk om te weten is dat pijn een output is van de hersenen. Pijn is nooit een input. Een spier heeft sensoren die prikkels opvangen, dat kan mechanisch of chemisch zijn. De spier stuurt die informatie via het ruggenmerg naar de hersenen. Het zijn de hersenen die dan alle informatie afwegen en beslissen dat iets pijn doet. Zenuwen die komen van verschillende plaatsen en komen uiteindelijk samen in de hersenen. De hersenen weten soms niet meer van waar de prikkeling exact kwam en daardoor dat we soms vage verspreide pijn krijgen.

Hoe werkt het? Wat doet het?

Over het exacte mechanisme is er nog geen 100% zekerheid. Er zijn een paar mogelijke verklaringen.

Een spiervezel gaat samentrekken door een of meerdere elektrische prikkels vanuit de zenuwen. Er komt dan een chemische reactie aan de overgang van de zenuw met de spier. Door die chemische reactie gaat de spier uiteindelijk samentrekken. Nu wanneer die spier continu geprikkeld wordt, krijg je als het ware overspanning. Door de spier aan te prikken zou de spier als het ware elektrisch ontladen.

Ook door die lokale kramp in de spier, gaan de kleine bloedvaten rond de spiervezels afgeklemd worden. Om een spier te doen samentrekken is er energie nodig, maar ook om die chemische reactie van daarnet om te keren dus te ontspannen, is er energie nodig. De energie moet er via het bloed komen. Door die lokale druk op de bloedvaten weg te nemen, kan er terug energie binnen en afvalstoffen buiten.

Of het effect blijvend is hangt van meerdere factoren af. Vanwaar komen die spanningspunten? Is dat door een eenmalige zware training? Is het doordat je constant het lichaam overbelast, fysiek of mentaal, dan moet er daar uiteraard aan gewerkt worden. Laat je daardoor altijd voldoende informeren door je therapeut.

Voor wie?

Sporters

Patiënten waarbij de klachten meer te maken hebben met recreatieve sport, zoals de kuiten bij lopers bijvoorbeeld.

OverloadKnie

Post-Operatief

Maar ook weken / maanden na een operatie is het toepasbaar. Iemand die bijvoorbeeld aan zijn knie geopereerd is en daardoor de eerste weken mankt, gaat zijn spieren vaak verkrampt houden. Daarbij kan het soms zeker helpen van die spier even aan te prikken.

Spanningsklachten

Chronische spanning rond de rug, nek, de kaak.

Bij wie kan je terecht?

Wouter Verdickt

Emy Van Rode